• poihs

  Τι είναι ποίηση; Μικρό αφιέρωμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

  Με πρωτοβουλία της UNESCO ορίστηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 1999. Ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση». Πετυχημένη στ´αλήθεια η επιλογή της ημέρας, αφού η Εαρινή Ισημερία είναι η στιγμή κατά την οποία ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, η ζωή με το θάνατο, η γέννηση με τη φθορά. Είναι σαφώς μια υπόμνηση ότι η ποίηση ταλαντεύεται ανάμεσα στο αιώνιο  και στο εφήμερο, ακροβατεί ανάμεσα στο αναλλοίωτο και στο μεταβαλλόμενο, στο αθάνατο και στο θνητό.

  Και ίσως τελικά η Ποίηση να είναι ο ανθρώπινος Δούρειος ίππος, το μυστικό προγεφύρωμα ανάμεσα σ´αυτούς τους δυο κόσμους. Ένα πάντως είναι σίγουρο: η Ποίηση από την πρώτη της εμφάνιση ως την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες, απέκτησε φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Άλλοι την είδαν ως πράξη ερωτική κι άλλοι ως μια πράξη απόγνωσης. Άλλοι και τα δύο. Πράξη ερωτική και συνάμα πράξη απόγνωσης. Μερικοί την αγάπησαν με πάθος κι άλλοι τη θεώρησαν πολυτέλεια  σαλεμένων μυαλών.

  Προσωπικά ως φιλόλογος, έχω καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα: ποίηση είναι η απλή σκέψη του λέγοντος (ή μάλλον του γράφοντος) που διατρέχει το αορίστως επαναλαμβανόμενο στο παρελθόν (κάποτε και στο παρόν και το μέλλον), οικοδομεί το προσδοκώμενο καταναλώνοντας υλικά της πραγματικότητας, για να καταλήξει μοιραία σε υποθετικούς λόγους του μη πραγματικού.

  Όταν ρώτησαν την Κική Δημουλά τι είναι ποίηση είπε: ρωτήστε τη σοφή την άγνοια. Είναι από τα πιο επηρμένα μυστήρια, τα πιο αχανή, και μόνο ικανοποίηση στις παρομοιώσεις δίνεις, αν πεις ότι η ποίηση είναι ένα μείγμα εύγευστων δηλητηρίων σε χρυσά δελεαστικά ποτήρια, ή ότι είναι ο πειρασμός, ο δαίμονας που μπαίνει ξαφνικά στο σώμα του κανονικού, προκαλώντας ένα σεληνιασμό γόνιμο, ή ακόμα ότι είναι ένα είδος ευθανασίας των πραγμάτων που υποφέρουν μέσα μας, είτε ως ανικανοποίητα είτε ως προδομένα…

  Αξίζει να διαβάσετε μερικά γνωμικά για την ποίηση που ειπώθηκαν από μεγάλους ανθρώπους!

  Και η Ποίηση πάντοτε είναι μία όπως ένας είναι ο ουρανός. Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό.
  Εγώ τον έχω δει από καταμεσίς της θάλασσας.

  Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

  Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε.

  Κώστας Καρυωτάκης, 1896-1928, Έλληνας ποιητής

  Η Ποίηση δεν είναι η απελευθέρωση των αισθημάτων, αλλά η δραπέτευση από τα αισθήματα. Δεν είναι η έκφραση της προσωπικότητας αλλά η δραπέτευση από την προσωπικότητα. Αλλά θα πρέπει κανείς να έχει αισθήματα και προσωπικότητα για να θέλει να δραπετεύσει από αυτά.

  T. S. Eliot, 1888-1965, Βρετανός ποιητής, Νόμπελ 1948

  Ο ποιητής μπορεί να υπομείνει τα πάντα, εκτός από ένα τυπογραφικό λάθος.

  Oscar Wilde, 1854-1900, Ιρλανδός συγγραφέας

  Αν κάποιος μάθει καλά Ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο. 

  Ezra Pound, 1885-1972, Αμερικανός ποιητής

  Ο σκοπός του συγγραφέα είναι να εμποδίσει τον πολιτισμό να καταστρέψει τον εαυτό του.

  Albert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957

  Ένα ποίημα δεν τελειώνει ποτέ, μόνο εγκαταλείπεται.

  Paul Valery, 1871-1945, Γάλλος ποιητής

  Για να υπάρχουν μεγάλοι ποιητές, πρέπει να υπάρχουν και μεγάλοι αναγνώστες.

  Walt Whitman, 1819-1892, Αμερικανός ποιητής

   

  Επιμέλεια κειμένου: Λίλα Ρουσσέα – φιλόλογος

Author:


Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>