• 517750

  Όταν τα ελληνικά γλυπτά στολίζουν τα μουσεία του εξωτερικού [εικόνες]

  Η Ελλάδα ως γνωστόν φημίζεται για τον πολιτισμό της. Έτσι δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε τα χιλιάδες ελληνικά αρχαία γλυπτά που βρίσκονται στο εξωτερικό και που θα θέλαμε να βρίσκονται στην Ελλάδα.
  Από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο «Αγόρι που προσεύχεται» και από την «Πληγωμένη Αμαζόνα» στον «Αρπιστή», κομμάτια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας βρίσκονται διασκορπισμένα στις πέντε ηπείρους.

  Μουσείο του Λούβρου – Παρίσι

  Ένα από τα διασημότερα αρχαιοελληνικά αγάλματα, «η Αφροδίτη της Μήλου» εκτίθεται στο Παριζιάνικο μουσείο. Το άγαλμα που ανακάλυψε ένας Μήλιος αγρότης, εντόπισε ο Ολιβιέ Βουτιέ το 1820 και το αγόρασε ο Γάλλος πρέσβης στην Υψηλή Πύλη, μαρκήσιος Ντε Ριβιέρ.

  Μουσείο του Λούβρου – Νίκη της Σαμοθράκης

  Η άλλη ελληνική γυναικεία μορφή που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου είναι η περίφημη «Νίκη της Σαμοθράκης» το μαρμάρινο αριστούργημα που βρέθηκε στο Ναό των Καβείρων στη Σαμοθράκη, το 1863 από τον Γάλλο πρόξενο στην Αδριανούπολη Σαρλ Σαμπουαζό.

  Στο Λούβρο επίσης εκτίθενται η «Άρτεμη των Βερσαλλιών», η «Κενταυρομαχία», οι «Εργαστίνες», και ο ιππέας του Rampin.

  Βρετανικό Μουσείο – Δυτική Ζωφόρος Κενταυρομαχία

  Η Ζωοφόρος του Παρθενώνα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο. Στο μουσείο στεγάζονται ακόμα 15 από τις 92 μετόπες του Παρθενώνα, καθώς και μια από τις έξι Καρυάτιδες του Ερεχθείου.

  Μουσείο της Περγάμου – Βερολίνο

  Ο «Βωμός του Ναού του Δία της Περγάμου» από τον οποίο και πήρε το όνομα του το μουσείο, δεσπόζει στην κεντρική αίθουσα, ενώ ακριβώς απέναντι βρίσκεται τμήμα από τη ζωοφόρο με θέμα την Τιτανομαχία.

  Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης (ΜΕΤ)

  Ο τομέας με τα ελληνορωμαϊκά εκθέματα περιλαμβάνει περισσότερα από 35.000 έργα τέχνης. Εκεί εκτίθενται έργα από την συλλογή κυκλαδικής τέχνης, όπως ο «Αρπιστής», το «Αριστούργημα του Μπάστη», το «Σύμπλεγμα Πολεμιστή και Κενταύρου».

  Μουσείο Βατικανού – Ρώμη

  Ο «Δισκοβόλος του Μύρωνα» φιλοξενείται εδώ. Πρόκειται για έναν γυμνό αθλητή δισκοβολίας που παρά την ένταση του, διατηρεί γαλήνια την έκφραση του.

  Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης – Βιέννη

  Η ανάγλυφη «Πληγωμένη Αμαζόνα», που χρονολογείται περί τον 4ο π.Χ. αιώνα και βρέθηκε στις ανασκαφές της Εφέσου, βρίσκεται στο αυστριακό μουσείο στο κέντρο της Βιέννης.

  Μουσείο Ερμιτάζ – Αγία Πετρούπολη

  Ένα από τα γνωστότερα εκθέματα του είναι η «Αφροδίτη της Ταυρίδας» αντίγραφο του 3ου ή 2ου π.Χ. της «Κνιδίας Αφροδίτης», ενός από τα περίφημα έργα του Πραξιτέλη!

   

   

  Πηγή: stilpon.blogspot.com

Author:


Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>